söndag, februari 3

Hus 1 av 100 2013

Kastellet i VaxholmMitt första hus är ett stort hus. Vaxholms Kastell. 

Fästningens historia inleddes i början av 1500-talet med ett blockhus på Vaxholmen, byggd av riksföreståndaren Svante Nilsson Sture.

I enlighet med Riksdagens beslut i Västerås 1544 updrog Gustav Vasa 1548 år ståthållaren på Stockholms slott att uppföra en ny och kraftigare fästning, samt att blockera sundet Oxdjupet med sten. Fästningen har vid två tillfällen slagit tillbaka angrepp mot Stockholm. Första gången var 1612 då danskarna anföll och andra gången 1719 då ryssarna härjade i Stockholms skärgård. 

Den gamla fästningen revs och ersattes med det nuvarande Kastellet 1833-1863. 1877 koncentrerades försvaret från Vaxholm till Oxdjupet där Oscar-Fredriksborgs fort uppfördes. Vaxholms Kastell fortsatte dock att fungera som ett administrativt centrum, utbildnings- och förläggningsplats för kustartilleriet fram till 2:a världskriget.

Idag är Vaxholms Kastell ett museum, det finns även en restaurang och konferensverksamhet samt att det även finns övernattningsmöjligheter.

8 kommentarer:

 1. Hej!
  Kul med ännu en "100 hus 2013"- bloggare :)
  Det kan man säga är ett hus av modell större! Riktigt pampigt och respektingivande... måste nog ta mig dit vid tillfälle.

  SvaraRadera
 2. Vilka fina bilder på Vaxholms fästning! Tycker om solljuset och isflaken som glittrar där. Tror faktiskt att jag besökt platsen för länge sedan, på 1980-talet då jag bodde i Stockholmstrakten.

  Och så för jag upp dig på listan över deltagare. :)

  SvaraRadera
 3. Vad kul att se att du så pigg att du kan blogga igen o fota o baka o resa o laga mat o, o o må bra!
  O tack för att du frågar, jag mår förhållande vis bra för att vara mig! Orkade t.o.m vara ute här om kvällen...med hjälp av lite "smärtstillande" i något
  har fuskat under julen o har tyvärr vuxit lite igen o måste ta ifatt det så jag är mer än lycklig
  för dina Lchf-recept men jag undrar om vad du använder som sötn. när du tex. bakar? Stevia? Jag har inte vågat baka sött ännu för jag har varit så emot sötn.medel men måste man så måste man.

  Vilka härliga foton du har tagit, jag gillar spec. de från julmarknade i Tyskl. för jag skulle väligt gärna se dem jag också för de e så överdådiga fast jag vill även se Prag o alla Jugendhus.

  Kramis från en Pockethexa som hoppas att vi får hålla oss kya under den här kyliga o jobbiga årstiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej vännen. Jag har använt stevia men är inte så mycke för sötningsmedel utan kör med sirap mest när jag bakar matbröd. Kram

   Radera
 4. Ett rejält bygge. Jag har varit i Vaxholm en gång i barndomen, med mina föräldrar, men det var lääänge sedan.

  SvaraRadera
 5. Fint även vintertid! Har varit i Vaxholm en gång, tyvärr kunde vi inte åka över och titta på museet, det får bli en annan gång.

  SvaraRadera
 6. Känner historiens vingslag när jag tittar på dina bilder. Vackra foton!

  SvaraRadera
 7. Ja det har jag besökt några gånger. "Är" liksom Vaxholm.

  SvaraRadera

Hej

Kul att du hittade hit.

Vore jättekul om du lämnar en kommentar om vad du tycker.

Kram Razzy